ITIL Practitioner, ny ITIL-kurs på gång - vad är syftet och vad händer med ITIL-ramverket?

Axelos, som äger varumärket ITIL, har aviserat en ny kurs som ska heta ITIL Practitioner. Den kommer bli tillgänglig som kurs och certifiering i slutet av 2015. Än så länge finns ingen syllabus (innehållsförteckning) framtagen för kursen men Axelos har givit en ungefärlig beskrivning av syfte och innehåll.

ITIL

Kursens syfte är att ge deltagarna en god förståelse för vad som krävs för att få ITIL att landa bra inom organisationen. Den fokuserar alltså inte på ITIL-processerna i sig, utan är snarare en kurs i förändringsledning kopplat till ITIL. Det är utlovat att det ska finnas delar som beskriver hur ITIL kan samverka med andra modeller och ramverk som t.ex. Lean, devops, cloud-tjänster, agile och SIAM.

Det är viktigt att påpeka att kursen inte ersätter befintliga fördjupningskurser i ITIL-pyramiden. Den kommer utgöra ett komplement där en avklarad certifiering ger "poäng", för den som vill uppnå 'ITIL Expert'-nivå, på motsvarande sätt som nuvarande fördjupningskurser.

ITIL-pyramiden, dvs den kurs/certifieringspyramid, som beskriver hur en person kan ta sig från Foundation-nivå till Expert-nivå har fått utstå en del kritik i branschen. En uppfattning är att det finns för många fördjupningskurser att välja på samt att det är otydligt vilken eller vilka fördjupningskurser, baserat på roll i organisation, som är mest lämpliga.

Axelos har i dagsläget ingen officiell plan för vad som ska hända med kursutbudet på sikt. Det finns heller inte någon officiell information om när nästa version av ITIL kommer. Eller hur den kommer paketeras. Det som är helt klart är att de certifieringar som finns på marknaden idag kommer att vara värdefulla även framöver samt att den kunskap en fördjupningskurs i ITIL ger är fortsatt relevant.

ITIL-grundkursen "ITIL Foundation" hittar du här.
Samtliga ITIL-kurser hos Informator hittar du här.

Har du frågor om ITIL eller vad som händer i ITSM-branschen får du gärna lämna en kommentar nedan eller höra av dig.

// Ola Källgården
Ola är ITIL-utbildare hos Informator.
Han är även VD, verksamhetskonsult
och en av grundarna till Olingo.

Skicka en kommentar

Trevligt att du vill dela med dig av dina åsikter! Tänk på att hålla på "Netiketten" och använda vårdat språk.