Windows Phone - Nästa generations arbetsmobil

Denna veckan är för många första allra första arbetsveckan efter en lång, skön och solig sommar. För mig som är "ny" på Informator var 1 augusti uppstartsdag och torsdag/fredag gick åt att plöja igenom allt som ramlat in i inboxen under sommaren.

Idag gjorde jag väl som många andra i IT-branschen, startar upp datorn och en vända in på IDG för att se om det dykt upp något nytt att antingen reta sig på eller förundras över. Fastnade för nyhetsflashen att Nokias Lumia 925 kanske släpps så tidigt som i nästa vecka (Nokias egna nyhetssida är mer konkreta och skriver 15/8 men att telefonen redan nu går att beställa :)... Detta "lilla" tekniska under höjdes verkligen till skyarna av Microsoft under sommarens Worldwide Partner Conference och själv har jag ju för första gången själv blivit med Nokia och Windows Phone (Lumia 920) efter att först varit inbiten Ericssonfantast och de senaste åren varit riktigt nöjd iPhoneägare. Efter en månads tillvänjning märker jag fler och fler fördelar med Lumian och känslan är att Windows Phonegränssnittet verkligen har sina fördelar som iPhone och framförallt Android saknar...

Först och främst kan jag konstatera att ju mer man börjar förstå gränssnittet i Windows 8, ju mer användbar blir telefonen och kopplingen till datorn. Ofta kan man läsa om hur många appar som saknas i Windows jämfört med Apple och Android, men rent ärligt så har jag lyckats få ner sådär 90% av de appar som jag använt mest med min iPhone även till Lumian. De två (2!) appar jag just nu saknar är Instagram (har hittat en workaround med Hipstamatic Oggle som kan ladda upp bilder till Instagram) och sen är det Swedbank som av någon anledning verkar tycka det är helt ok att ligga långt efter tex. Nordea och Handelsbanken när det gäller att ta fram en "plattformsoberoende app". Dessa appar lär komma till WinPhone inom kort och i övrigt så finns det nog ungefär lika många dyngappar till Lumian som det gör till de andra. Att enbart räkna antalet appar till en plattform känns ungefär lika relevant som att jämföra antalet webbsidor på Internet med antalet nyhetssajter när man egentligen ska jämföra innehållsutbud och kvalitet!

För dig som redan börjat utveckla i HTML5 och vill komma djupare in i tänket runt att utveckla appar för Windows 8 kan jag rekommendera kursen MS20482 Advanced Windows Store App Development Using HTML5 and JavaScript och är det något annat i systemutvecklingsväg som känns mer "akut" hittar du Informators kompletta schema på vår samlingssida för systemutveckling!

9 kommentarer

Ladda ned bankid-appen och pinna https://mobilbank.swedbank.se/banking/swedbank/login.html till startsidan så har du ett fullgott substitut till en swedbank-app. Sidan startar bankid-appen åt dig när du loggar in med mobilt bankid. Så betalar jag räkningar mm nuförtiden.

Svara

Det finns alltid workarounds :) Tack Niklas, ska kolla upp den biten!!

//Tobias

Svara

Kan tippa om Instance också, som är ett Instagram alternativ:

http://www.windowsphone.com/sv-se/store/app/instance/ef18d20f-0ce9-426c-ad6a-04f42157bb19

Svara

Vad är det som "framförallt" android saknar vs Windows Phone?

Svara

John, tack för tipset om Instance, klockren!!

"Anonym", personlig smak att jag aldrig fastnat för Android, ungefär som att jag aldrig gillat Firefox trots att många använder den läsaren.

Svara

Ok personlig smak är en sak! Men att android skulle sakna något som WP8 kan erbjuda har jag svårt att se.

Svara

Android saknar nog mycket som finns i Windows Phone, lika väl som tvärtom. Bara bra att det finns olika alternativ att välja mellan även om jag personligen tror att Microsofts starka fokus på företagskunder kommer ge många fördelar där i framtiden medans tex. Androids öppenhet och (ofta) lägre priser har sin målgrupp!

Svara
Henrik Nergård mod

Jag håller med om att det borde finnas en dedikerad Swedbank app. Det finns dock en app som heter "Bankhubben" som bland annat har stöd för Swedbank. Det kan vara en lösning tillsvidare.

Svara

Tack Henrik!! hittade även in till mobilbank.swedbank.se/banking/swedbank/index.html som funkar ok för vissa ärenden... åtminstone så man kan flytta pengar mellan konton och så :)

Svara

Skicka en kommentar

Trevligt att du vill dela med dig av dina åsikter! Tänk på att hålla på "Netiketten" och använda vårdat språk.