HTML5 - En plattform för apputveckling?


Det pratas mycket om appar nuförtiden. De publiceras i Apple Store, Google Play, Windows Marketplace och på många andra ställen.

Nytt i Windows-världen är att så kallade native appar nu kan byggas i HTML5, CSS3 och JavaScript. Den som vill kan fortfarande använda "gammal" teknik som C#/XAML och då dra nytta av sina kunskaper inom exempelvis Windows Presentation Foundation. Nu ska vi inte lura oss själva till att tro att dessa HTML5-applikationer kan rullas ut till andra appbutiker än Windows Marketplace. Man är fortfarande bunden till Windows-plattformen, genom WinRT/WinJS. Men ändå, det är ett stort steg i riktning mot HTML5-baserad apputveckling, även på Microsofts plattform.

Samma sak gäller för iOS och Android, med ett tunnt lager native kod och resten HTML5-baserat kan man bygga appar som till 95% består av öppna standarder.

Firefox OS är ett mycket intressant initiativ som ytterligare kommer att påskynda standardiseringen av API-erna för hårdvara i smartphones och tablets. Alla appar i detta mobiloperativsystem är HTML5-baserade vilket gör det möjligt att enkelt bygga integrerade tjänster ovanpå plattformen, givetvis med HTML5 och dess relaterade tekniker.

När ska man välja native och när ska man välja HTML5? Det är än så länge en akademisk fråga, eftersom native fortfarande kan integrera med all hårdvara i smartphones och tablets. Men tro inte att det förblir så här länge till. Tack vare W3C's Device APIs Working Group Charter har vi öppna standarder på gång för kontakter, HTML mediainspelning, SMS, kalender, batteristatus, nätverk och rättighetshantering för enheter, som alla öppnar upp hård- & mjukvara för HTML5-baserade appar.

Jag förutspår härmed att 2013 blir året då den HTML5-baserade appen slår igenom på bred front.

Lycka till med Din framtida apputveckling!

/ Mattias Asplund


Skicka en kommentar

Trevligt att du vill dela med dig av dina åsikter! Tänk på att hålla på "Netiketten" och använda vårdat språk.