Släng talarmanuset och övergå till föredragshållarvyn i PowerPoint

När vi ändå är inne på ett bekvämare PowerPointliv så finns det en mytomspunnen funktion i PowerPoint som var relativt svår att ge sig på i tidigare versioner men som blivit bekväm som en vårbris om du bytt till PowerPoint 2007/2010 och kanske framförallt Windows 7.

Denna heter föredragshållarvy och innebär att du som talare ser en översikt av presentationen på din skärm men åskådarna ser enbart den bild du senast valt.

Du har nytta av föredragshållarvyn om du vill:
  • Kunna hoppa bekämt mellan sidorna i din presentation
  • Kunna se ditt talarmanus medan du håller presentation utan att ha gjort utskrifter
  • Se hur länge du har visat din presentation
  • Släcka bildspelet en stund
Dessutom så har du chansen att bli föremål för en viss beundran eftersom just den här funktionen är något som många vill lära sig men inte riktigt lika många har hittat.
Så hur gör man då? Här kommer de snabba stegen till föredragshållarvyn.

Steg 1 - Ställ in Utvidgat skrivbord
Se till att du har kopplat in din dator till en projektor eller extern skärm. Du får endast igång den här funktionen om du är ansluten till minst två skärmar.

Tryck på Windowstangenten och P för att starta det lilla mycket användbara Windowsprogrammet Anslut till en projektor. Här väljer du Utvidga för att visa ditt skrivbord på två skärmar vilket är själva förutsättningen för att få igång den här funktionen.

Steg 2 - Berätta för PowerPoint att du vill använda föredragshållarvy
Öppna PowerPoint och ditt bildspel och välj fliken Bildspel och markera Använd föredragshållarvy.

Steg 3 - Starta bildspelet och ha behaglig överblick över dina sidor
Det finns nu en god chans att du har lyckats. Klicka på knappen Bildspel (den lilla filmduken nere till höger) eller F5 för att starta bildspelet och med lite tur så har du nu ett perfekt visningsläge med översikten på din dator och det vanliga bildspelet på projektorn/tv:n eller vad du nu visar presentationen på.

Blev det tvärtom?
Har du otur så har PowerPoint bestämt sig för att vända på skärmarna och visa ditt talarmanus och småsidorna för åhörarna och den stora bilden på din egen dator. Ändra på detta genom att avsluta bildspelet (Esc) och därefter klicka på fliken Bilspel. Precis ovanför bocken Använd föredragshållarvy så finns ett val som heter Visa på. Använd detta för att styra var bildspelet skall visas. Här finns en lista som visar de skärmar din dator kommer åt. Här byter du från det aktuella valet till det andra och startar om bildspelet så blir det rätt.

Mer om detta och många andra tips på våra PowerPointkurser.

/Malin

Skicka en kommentar

Trevligt att du vill dela med dig av dina åsikter! Tänk på att hålla på "Netiketten" och använda vårdat språk.