SharePoint - Code or NOCODE, this is the answer

Idag har SharePoint blivit en mogen produkt, med över 14 år på nacken. Många har lärt sig använda den till intranät, projekt och samarbetsytor, men det går att göra så mycket mer. Då blir det ofta kodade lösningar, som ger det där extra man behöver för att ge användarna en effektiv lösning.

Men kodade lösningar ger också utmaningar! Det är främst dessa saker man måste vara klar över när man accepterar att lösningen byggs med Visual Studio:
  • Det tar vanligen lång tid att få till lösningen och därför blir kostnaden därefter
  • Det är svårt för programmeraren att belastningstesta specialbyggda lösningar, så det kan resultera i att lösningen påverkar prestandan, t ex tiden det tar att öppna en webbsida
  • Vill du ha en uppgradering av koden måste man gå tillbaks till den ursprungliga utvecklaren; har han/hon bytt arbetsgivare är det ofta enklast att följa med.
  • Behöver någon annan ta över koden går det åt tid att sätta sig in i lösningen – ofta är dokumentationen bristfällig vilket gör det ännu svårare och ibland blir det helt enkelt enklare att bygga om allt från grunden igen. Därmed betalar kunden två gånger för samma lösning.
  • Vid en uppgradering, eller flytt till SharePoint Online i Office 365, går det sannolikt inte att flytta med koden, lösningen måste därför byggas om så den passar den nya miljön. Denna kostnad får kunden ta.
Fler och fler kunder vill därför använda enbart standardfunktioner i SharePoint. Men efter ett tag finns behov som inte går att tillgodose med dessa funktioner – då är det viktigt att man vet att det går att kombinera SharePoint funktioner med andra applikationer, främst MS Office familjens produkter, inklusive MS InfoPath, MS Access, MS Excel, men även MS Visio och SharePoint Designer för att bygga smarta arbetsflöden.
Informators kurs nedan beskriver hur du, som erfaren SharePoint användare, kan bygga smarta affärslösningar utan kod, med hjälp av de applikationer som är uppräknade ovan. Du behöver absolut inte vara utvecklare, vi skriver inte en enda rad kod, men du bör vara en van SharePoint användare så du kan grunderna. Gärna också kunna MS Office familjens produkter och ha provat MS Visio och InfoPath någon gång så du vet vad de används till. Resten får du lära dig på denna intensiva 4-dagars kurs
Missa inte detta tillfälle! Se till att komma med så du kan utveckla smarta lösningar utan kod.
SharePoint - NOCODE för PowerUsers.


Göran Husman,
Office 365 MVP, Owner of Human Data AB,
Author and SharePoint Consultant/Trainer at Informator

2 kommentarer

Apropå belastningstester, mäta hastigheter, hitta fel så använder vi produkter från www.Keynote.com. Microsoft är Keynote's största kund så det är ganska naturligt att det fungerar bra :-)

Med vänliga hälsningar
Jari Aho
Officeitpartner

Svara

Intressant, alltid kul med verktygstips, tack Jari :)

Svara

Skicka en kommentar

Trevligt att du vill dela med dig av dina åsikter! Tänk på att hålla på "Netiketten" och använda vårdat språk.