Köp wienerbröd för pengarna


För några dagar sedan skrev jag ett inlägg om att de flesta så kallade ”ITIL-projekt” är misslyckade. I sann journalistisk anda spetsade jag till verkligheten lite. Misslyckade är ett starkt ord. Det handlar nog snarare om att många ITIL-projekt inte lever upp till högt ställda förväntningar.
Som botgöring ska jag nu försöka ge ITIL lite upprättelse genom att nyansera mig en aning.
ITIL är ett förträffligt verktyg som kan göra underverk för vilken IT-verksamhet som helst. Om det används på rätt sätt.

På Olingo är vi allergiska mot uttrycket ”Vi ska implementera/införa ITIL”. Vi brukar bemöta det påståendet med ett motförslaget att ni kommer troligtvis få bättre valuta för pengarna om ni köper wienerbröd till personalen istället.

Uttrycket ”införa ITIL” skapar en förväntan av att man ska
ersätta nuvarande arbetssätt med ITIL-processer. Man ska gå från ett ineffektivt och gammalmodigt sätt att arbeta till ITIL ”best practice” och, som genom ett trollslag, ska alla IT-problem man tidigare upplevt lösa sig.

Det funkar inte riktigt så.

Tanken med ITIL är att man ska utgå från den egna verksamheten och hämta tips och idéer från ITIL-ramverket. Dessa idéer kan användas för att utveckla verksamheten stegvis. En sak i taget.

Så, om du hör någon i din organisation som snackar om att införa ITIL – be om en kanelbulle istället.  Skicka en kommentar

Trevligt att du vill dela med dig av dina åsikter! Tänk på att hålla på "Netiketten" och använda vårdat språk.