Virtualiseringskrigets avgörande slag utkämpas mellan management-verktygen

HP och Microsoft ordnade en heldag om virtualisering idag (och imorgon för den nyfikne) och bland talarna fanns bland annat en Francóis Donzé som pratade om olika trender inom det här glödheta (ja, fortfarande!) ämnet.

Det pratades Microsoft, VMWare, Xen, KVM, Virtual Iron, Sun och massor av olika virtualiseringslösningar och olika bakomliggande tekniker. 

Men det överlägset mest intressanta kom när mr Donzé började titta på de kostnader som kom med att managera sin IT-drift. Om jag visste hur man ritade stapeldiagram i en google-blogg skulle jag göra det, men det vet jag inte så det får vara, slutsatsen var i alla fall att en tydlig trend var att kostnaden bara ökat marginellt för hård-och mjukvara de senaste fem åren medan kostnaden för att administrera det hela ökat stadigt för varje år som gått.

Slutsats: Välj vilken hårdvara du vill, välj vilken teknisk lösning du vill. Det spelar ingen roll. Det som spelar roll är att du väljer den lösning som är enklast att administrera! Det är där den överlägset största kostnads- och effektivitetsvinsten finns att hämta.

Alltså: bäst administrationsverktyg vinner!

Vilken osökt leder oss in på (trumvirvel): Deploying and Managing System Center Virtual Machine Manager V2...

...som i kombination med Implementing and Managing Windows Server Virtualization in Windows Server 2008 borde leda till både lägre kostnader och en mer effektiv IT-drift.

Skicka en kommentar

Trevligt att du vill dela med dig av dina åsikter! Tänk på att hålla på "Netiketten" och använda vårdat språk.